Notepad++: Load langs.xml failed! — and how to fix it

Tuesday, May 25th, 2010 | Business | by

I had been getting the “Load langs.xml failed!” whenever I started up Notepad++.  I’m running Windows 7 64-bit.


The solution is below

The Fix

  1. Open your “Notepad++” installation folder (right click on the shortcut icon, “Open File Location”)
  2. Rename / Delete “langs.xml” to a backup (langs.xml.bak or something to that affect)
  3. Make a Copy of  “langs.model.xml” (copy and paste)
  4. Rename the new “langs.model.xml” to “langs.xml”
  5. Restart Notepad++

Related Posts

Tags:

75 Comments to Notepad++: Load langs.xml failed! — and how to fix it

JMO
June 18, 2010

Thanks for the fix! This was really starting to annoy me.

Joey
June 29, 2010

It works perfectly. Thanks mate

Tim
July 2, 2010

Thanks for this. Very helpful.

Rakesh
July 19, 2010

Worked Perfectly Thanks a lot

carlos
July 31, 2010

thank you, it help me.

Anon
August 2, 2010

thanks.

Simon
September 19, 2010

thanks!

Theo Steward
October 1, 2010

Worked on Windows7 32 bit for me as well. Thanks.

Andrew
November 2, 2010

gr8! thanks

ngankt2
November 5, 2010

it works perfectly .Thanks so much.

DnS*
November 6, 2010

Tnx it worked :)

Josh
February 8, 2011

Worked 1st time. Thank you.

GG
February 23, 2011

Works great. 😉

Anil
February 27, 2011

Thanks it serves right!

SpongeBob
March 2, 2011

You are a beautiful, beautiful person for sharing this. Mine is working now thanks to you!

Devendra
March 16, 2011

Thank you :)

Nandagopal Shankarsa Meharwade
April 15, 2011

It worked. Thanks…

bob
April 16, 2011

much appreciated

v
May 5, 2011

Worked on Windows XP 32 bit. Thanks :)

moozg
June 29, 2011

Thanks :)

HieuNT9
July 22, 2011

Thanks :)

amin
July 24, 2011

thanks.. it work perfectly ^^

anupam
July 25, 2011

thanks worked on win7 64-bit

Titan
August 16, 2011

Worked on WS2008 64

Huy
August 31, 2011

You’re the best ^^

Warren
September 6, 2011

Thank you for taking the time to share. Great tip!

Robinson
September 11, 2011

Thanks!! (Obrigado!)

martin joseph
September 12, 2011

thank you Sean !! ..

this one was really bugging me …

Nate
September 13, 2011

Add mine to the long list of kudos

moe
September 14, 2011

Annoyance resolved – accept my thanks!

stam
September 16, 2011

worked for me also @ windows 7 32-bit.
thank you

catia
September 23, 2011

nice\o\

Faizan
October 5, 2011

perfect!!!

CJ
October 10, 2011

Thank yhou

simobk
October 11, 2011

Worked perfect, thanks!

huanlee
October 16, 2011

Thanks, it’s fixed 😀

devetar
October 26, 2011

BRAVO

Val
October 28, 2011

The same method works for config and stylers on Windows 7, 64-bit.

Val
October 28, 2011

The same method worked for errors related to config and stylers. Windows 7, 64-bit.

Keisy
November 2, 2011

Astig!

Salamat

firni490
November 20, 2011

Bonjour,
Moi j’ai un autre problème.
Je vous explique :
Je n’ai pas le fichier “langs.xml”, je n’ai que le fichier “langs.model.xml”
Merci de vos réponse et bonne journée.

Jose Anand
November 28, 2011

Thank you very much!!! This was very helpful.

Peter Cheng Cheuk Yan
December 20, 2011

it works, thanks.

amarous
January 2, 2012

it’s 2012 now.. and it still works..
haha..

Jonas
January 2, 2012

Yupp, got the same problem just now and the fix works 😀 thx 4 sharing!

bryan
January 12, 2012

sweet! that’s been annoying me for far too long…

thx!

Jon
January 13, 2012

Thanks for that. Worked perfectly.

Akemi
January 16, 2012

Thanks a bunch!

sujit
February 1, 2012

Thanks, this helped!

Amoo
February 3, 2012

Thanks a lot, the tip was helpful!

cris chico
February 27, 2012

worked like a charm!

Jo
March 11, 2012

Thank you! It worked!

Thomas
April 24, 2012

Thanks!

Suman
April 25, 2012

Thanks!!! :)

Sathis
May 3, 2012

Thanks!!!. It works..

afandi
May 30, 2012

thanks a lot

Kevin
July 26, 2012

Thanks a ton. This error was really starting to get me.

Iuliu
September 6, 2012

Thank you very much.

[…] Walther’s instructions to fix the “Load langs.xml failed!” message have saved me once. In short, delete langs.xml from the Notepad++ application folder and replace it […]

Maria
September 12, 2012

Awesome, worked just now. It was driving me crazy every time I tried to start Notepad++. I hate extra-clicking, so this solved it for me.

Gretchen
October 20, 2012

Thanks so much!

Juan
October 26, 2012

Thanks man, this worked perfectly!

Josh
November 15, 2012

I uninstalled Notepad++ and installed the newest version and it fixed the issue for me.

muhammed
December 17, 2012

thanks a lot bro!

Muthukumar Narayanan
December 30, 2012

Very Nice.. Thanks a lot… Good Solution

Sanjay
February 18, 2013

thanks wanna

Marcelo
February 20, 2013

Thanks mate!

Muito obrigado!

Nathan
February 22, 2013

In Windows XP, you need to delete the old langs.xml in the unicode program folder not in the ansi folder for it to work.

Siddu
April 10, 2013

Saved a lot of my time

Zeeshan Khan
June 6, 2013

It worked. Thanks for the post.

Win
June 11, 2013

I had to replace langs.xml in the folder “C:\users(user)\appdata\roaming\notepad++”

Syed
June 29, 2013

Worked fine on win 7 64 bit …
:)

Andrew
July 20, 2013

Also you must go to Users/(username)/AppData/Roaming/Notepad++ and replace the langs.xml file there. Once you do that and restart notepad++ it should be working again (highlighting syntaxs)

ivo
September 12, 2013

thanks!

Niranjan
November 22, 2013

Thanks Dude!! U are a star :)

Leave a comment

*


Please share, it makes me happy:

Subscribe to Email Alerts

Follow Me

Follow seangw on twitter

Archives

Categories

prestashop theme

virtuemart template